Mai Camilla Munkejord

Lansering: 8. mai 2024

La Masken Falle forlag

Er du i et parforhold som føles smertefullt og begrensende, til tross for parterapi og all verdens gode intensjoner? Da er du ikke alene.

I mitt nåværende parforhold, ekteskap nummer to, var det ikke bare to sterke, sunne ja, tilsynelatende suverene – mennesker på 31 og 33 år som traff hverandre for tretten år siden. Like mye var det to sårede indre barn som møttes. Begge på vakt, begge med en følelse av å være feil og uønsket. Og møttes, det gjorde også to ulike kompenserende atferdsmønstre. I flere år var parforholdet i overlevelsesmodus. Jeg følte meg misforstått, avvist og deprimert, og det samme gjorde min mann. Vi gjorde alt som sto i vår makt for at lasset ikke skulle velte. Så veltet det likevel.

Skulle dette bli et endelig punktum, eller var det spiren til en ny start?

Illustrert av Kari Mette B. Tilley

Bokanmeldelser

Ein sterk og modig sjølvbiografi om parforhold og samliv. Les anmeldelsen her.

Terningkast: 5

Bokblogger.com

 

Omtaler

«Parforholdet er blitt min aller viktigste arena for personlig vekst,», skriver Mai Camilla – en setning som oppsummerer boken for min del. Behovet for at partneren skal slutte å såre meg for at jeg kan føle meg trygg og elsket, avløses med innsikten at selvhealing og egenkjærlighet er veien til trygghet og kjærlighet. Jeg anbefaler alle som befinner seg i et krevende parforhold å lese, for akkurat dette skifte i fokus er essensielt for å lykkes i nære relasjoner.»

Line Strandvik, personlig veileder

 

«Mai Camilla skriver om et fenomen som berører oss alle, nemlig fortidens nærvær. I boken deler hun dyp innsikt, ikke bare om et dysfunksjonelt parforhold, og hvordan hun og hennes mann jobber for å endre det som gjør vondt. Boken handler samtidig om så mye mer; den gir mot og inspirasjon til å navigere i våre ulike menneskelige relasjoner som trigger oss. Gjennom egen erfaring og undring, på en jordnær og forståelig måte, viser Mai Camilla hvordan den usynlige verden, i form av drømmer, impulser, komplekser, synkroniteter, og tidligere liv ligger til grunn for beslutningene vi tar og livet vi velger å leve akkurat her, akkurat nå.»

Kristine Eikelind, psykoterapeut, mystiker, forteller

 

«Jeg føler regelrett ærefrykt over hvor lett og nakent Mai Camilla beskriver denne reisen vi alle er på; poetisk og skjørt, rørende og vakkert. Hun rører rundt i meg, i den gryta som både inneholder barndommen, de mangefasetterte følelsene, de forvirrende narrativene vi ser på oss selv og verden med. Samtidig kommer oppvåkningene, innsiktene, forløsningene på løpende bånd. Håpet lever i hver side, også i den tykkeste tåka. Det jeg rystes mest av er hvordan hun både klarer å vise hvor komplekst parforholdet kan være – og hvilken enorm mulighet til vekst det er! Wow! Ikke ett eneste sted står hun fast. Selv når hun ikke vil ta steget videre, våger hun. Jeg har sjelden lest en bedre beskrivelse av en slik reise – og jeg anbefaler alle å lese denne boka.»

Anneli Mjøen, traumeterapeut, forfatter og yogaterapeut

 

Slipp meg fri, hold meg fast er en fantastisk bok. Klarte ikke å legge den fra meg, så den ble lest på én gang. Mai Camilla Munkejord er utrolig modig som tør å dele så sårt og ærlig både om seg selv, og om kampen hun har kjempet i sitt parforhold. Det krever mye av et menneske å ha indre styrke til å jobbe med sine skyggesider på en så dønn ærlig måte. Jeg tror boka vil være til stor hjelp for andre som opplever vanskeligheter i sine parforhold, fordi den gir en dypere innsikt i hvorfor gamle mønstre gjerne dukker opp igjen og igjen, og fordi den viser hvordan man komme seg videre ved å stoppe opp og gå innover i seg selv. Anbefales på det sterkeste.

Heidi Kirkeberg, soneterapeut, ekspert på eteriske oljer og intuitiv veileder

 

«Enda en åpen, ærlig og håpefull bok fra Mai Camilla Munkejord. Også denne boka treffer meg dypt og inspirerer meg til å omfavne mine skyggesider og se på meg selv i vanskelige relasjoner, istedenfor å rette pekefingeren mot andre. Forfatteren skildrer hvordan et parforhold er på ordentlig, og hvor vanskelig det ofte er – bak de glansfulle bildene vi gjerne ser på sosiale medier. Det er befriende og ærlig lesing. Jeg anbefaler denne boka på det varmeste!»

Erika Buer, forfatter og skrivecoach

 

«Nå har jeg lest boka di! Den er veldig verdifull. Jeg skjønte noe nytt om meg selv. Jeg skjønte at jeg i utgangspunktet er åpen og spirituell, og ærlig og uredd overfor egne følelser. Men så skjedde det noe med meg da jeg begynte i yrkeslivet. Jeg opplevde å bli avvist som den jeg i sannhet er – og da lærte jeg å dømme og ‘banke’ meg selv opp. Det må jeg slutte med nå. Det var aldri noe galt med meg. Takk for den nydelige boken. Den kommer til å hjelpe mange »

Renate, forsker og utforskende

 

«For en vakker hyllest og kamp for kjærligheten. Slik jeg leser boka, hovedsakelig for kjærligheten til seg selv. En dyp, ærlig og ektefølt indre reise. Jeg fikk virkelig kjenne på den emosjonelle smerten forfatteren bærer på, blant annet når hun beskriver sammenhengen mellom inkarnasjoner fra tidligere liv og livet i dag. Mai Camilla går foran som et skinnende lys for andre som står i en lignende situasjon og som trenger å høre dette budskapet akkurat nå.

Susanne Borge, @intuitivecoaching.no

 

Det er i de nære relasjoner at traumer skapes og forsterkes. Mai Camilla får så fint frem i boken sin at den eneste veien frem er å ta selvansvar og hele våre egne sår. Finne kjærligheten i oss selv. Vi må sette oss selv fri for å kunne romme oss selv og romme andre. Mange vil kjenne igjen seg selv i boken og kunne bruke den som inspirasjon til å finne sin egen vei.

Kirsten Topp, Topp Hypnoterapi, ansvarlig for utdanningen BeFree2Live®

 

«Modige Mai Camilla har gjort det igjen! Hun beskriver det voksne samspillet mellom henne selv og ektemannen i en åpen, nær og brutalt ærlig fremstilling av begges iherdige forsøk på å forstå seg selv, den andre og samspillet dem imellom. Repeterende og smertefulle bevegelser mellom nærhet og avvisning, misforståelser og oppklaringer gjør inntrykk på meg som leser. Repetisjonene viser nødvendigheten av å gå nye runder for å lodde stadig dypere i selve kjernen av samspillsproblemene, som er barndomserfaringer. Med dette viser hun hvilken ødeleggende kraft problemløsninger og atferdsmønster, som var naturlige for barnet, kan ha på den voksnes atferd og tenkemåte. Forfatteren viser et oppriktig ønske om endring gjennom samtaler, selvstøtte, oppmerksomt nærvær, refleksjon og utholdenhet. I bunnen av fortellingen ligger forfatterens store fagkunnskap, innsikt og forståelse av traumeteori i vid forstand.»

Merete O. Karlsen, psykoterapeut, traumeterapeut, gestaltterapeut, helsesykepleier og pedagog

 

«Dette er nok en åpen og ærlig bok fra Mai Camilla Munkejord som jeg absolutt vil ta inn i mitt behandlingssenter. Boken er dyp og frigjørende, og gjenkjennelig for mange av oss. ‘I kjærlighet setter du deg selv fri.’ De varmeste anbefalinger til alle parforhold!»

Pearl Lodur-Lionheart, Lionheart Hypnoterapi

 

“En ekte og ærlig historie jeg kjenner meg godt igjen i. Slipp meg fri, hold meg fast beskriver hva jeg opplevde på vei mot min egen oppvåkning.»

Pierre Hanegh

 

«Jeg har lest boken nå – det var vanskelig å legge den fra seg. Du skriver så levende om deg og Webjørn slik at jeg føler jeg er med dere på tur, i badet på Nordnes og i hverdagen. Utrolig hvor flott dere har jobbet, og for en utvikling dere har fått! Fortsett det gode arbeidet selv om ting til tider kan være vanskelig. For det er slik livet er, yin og yang, lys og mørke. Vi ser polaritetene igjen i alle fasetter i livet. Ønsker deg lykke til videre. Ingen tvil om at det er skriving som er din livsvei!»

Anne Marit Erstad, pensjonert jordmor og sjaman

 

«Denne boken er sterk å lese. Den bryter tabuer, og åpner modig opp sider av parforholdet vi vanligvis ikke snakker om: nemlig smerten og fortvilelsen som kan oppstå på grunn av relasjonelle sår og undertrykking av følelser. Boken viser at vonde mønster kan snus, og gir nytt håp selv om situasjonen kan virke fastlåst.»

Stine R. Kase, familieterapeut, parterapeut og samlivsekspert

 

«No har eg lese ferdig! Du er SÅ tøff som har gjort alt dette for deg sjølv, og for din mann, Webjørn. Tusen takk for at eg fekk lese om alle transformasjonane, både dine eigne og i ditt parforhold. Det er så fantastisk at du skriv, så kan andre velja å jobbe med sitt eige grums. Eg har fått inspirasjon til å komma nærmare mine følelsar, og vurderer no sterkt å slutte med min daglege dose på 10 mg Cipralex, og til å gå ut av hamsterhjulet så ofte eg kan. Og no har eg sett av ti minutt til lyttetrening om morgonen på jobb før dei andre kjem. Du inspirerer, Mai Camilla.»

Hanna M.H. Halsebakke

 

«En flott, ærlig og naken oppfølger av La masken falle. Forfatteren skriver med sårbarhet og åpenhet om sine tanker og relasjoner. Jeg får tidvis assosiasjoner til både Knausgård og Vigdis Hjort. Munkejord beskriver skam, smerte og vekslingen mellom å være den som svikter, og den som blir sviktet, uten at hun trives i noen av rollene. Boken viser hvordan skrivekunst og poesi kan være helende verktøy i smertefulle prosesser. Jeg tror det vil være mye gjenkjennbart for mennesker og par i utvikling.»

Anita Beate Nygaard, pedagog og terapeut