– en personlig fortelling om å gi slipp på barndomstraumer 2. utgave

Mai Camilla Munkejord

Utsolgt – ny versjon lanseres 8. mai.

Denne boken viser hvordan tilsynelatende bagatellmessige hverdagsopplevelser i en vanlig norsk barndom kan skape sår i et barnesinn, og hvordan slike sår, dersom de ikke repareres, kan skape traumer. Traumer kommer typisk til overflaten som fastlåste atferdsmønstre, slitenhet, smertereller andre symptomer vi sjelden forstår. I boken viser forfatteren hvordan hun har gått frem for å oppdage og møte sine egne barndomstraumer.

«Det er med vekslende mot at jeg velger å utgi denne boken. Gang på gang har jeg fundert på hva konsekvensene vil bli. Er det nå jeg blir foreldreløs? Er det nå jeg blir skilt for andre gang? Og hva med mine barn, vil de tåle boken og konsekvensene av publiseringen? Eller vil de vende seg mot meg, så jeg ender opp som barnløs attpåtil? Jeg har valgt å legge frykten til side. Her er jeg. I all min sårbarhet, i all min styrke. Dette er min historie.»

Illustrasjoner av Björg Thorhallsdottir.

Omtaler

«Denne boken minner oss på alt det vakre som oppnås gjennom det å være tro mot seg selv. Selv om det koster. I form av tårer, og følelsen av å bli forlatt. Men belønningen er overveldende når man finner fred med seg selv. Tusen takk for boken, Mai Camilla Munkejord. Den er tvers igjennom inspirert og inspirerende fra begynnelse til slutt.»
Allen, kunstner

«Dette er en bok som leder deg tilbake til din kraft, og til ditt sanne jeg. En viktig, transformerende, ærlig og øyeåpnende bok som jeg anbefaler alle å lese.»
Line Holdal, podcaster og grunnlegger av Lilalife, som viser vei til et lekent liv og feminin healing

«En usedvanlig ærlig beretning om å finne veien hjem til seg selv, og inspirerer leseren til å våge det samme.»
Gry Hammer, forfatter, kurs- og foredragsholder

«Med tittelen La masken falle oppfordrer forsker Mai Camilla Munkejord til å legge bort våre masker, og våge å se nærmere på oss selv og på hva som finner sted bak fasaden, når vi tar av oss de offentlige versjoner av oss selv.»
Anne Karine Strøm, forfatter og journalist

«Boken lar oss følge Mai Camillas reise tilbake til oppveksten og hennes mange forsøk på å forstå hvordan ting ble som de ble – enten det gjelder kroppens gleder og ubehag, personlige relasjoner eller akademiske veivalg.»
Tobba T. Sudmann, fysioterapeut, sosiolog og professor i folkehelse

«Boken er en modig og usminket analyse av barndomsminner i form av undertrykte følelser, og inneholder mange forslag til hvordan gå frem for å bearbeide disse. La masken falle er full av driv, poesi, sårbarhet og kjærlighet, som beveger leseren fra begynnelse til slutt.»
Tatiana Wara, førsteamanuensis i pedagogikk

«Bevare meg vel for en formidlingsevne! Du er sjelden vare! Teksten er skrevet i ‘en lett språkdrakt’, og den gjennomsyres av humor. Du gjør det vanskelige lett uten å fjerne alvoret! Du makter å fortelle hva traumatiske hendelser er, hvilke følger de kan få, og – ikke minst – hvordan følgene kan heles. Jeg er så imponert! Hvem som helst kan lese og forstå dette. Behandlingen du beskriver, er nærmest identisk med måten jeg arbeider på i Bergen, der jeg bruker sensorimotorisk psykoterapi (kroppsorientert traumeterapi) og gestaltterapi. Tenk å kunne sette ord på prosessene på en så beskrivende måte!»
Merete Oddny Karlsen, sertifisert traumeterapeut, gestaltterapeut, helsesykepleier og pedagog

«Mai Camilla har gjort et beundringsverdig stykke arbeid. Jeg er imponert over flere ting; for det første skriver hun bra – det er god driv i fortellingen, og man vil hele tiden lese mer. Videre er hun svært modig som blottlegger alle detaljer og sider ved seg selv og sin historie på en usminket og ærlig måte. Mange lesere vil sikkert ha stort utbytte av dette fordi det vekker resonans. Boken bidrar dessuten til å se seg selv i et nytt og utvidet lys. Jeg fikk selv en del aha-opplevelser. Rent terapeutisk er dette derfor også en veldig bra bok. Boken fortjener virkelig oppmerksomhet.»

Terje Toftenes, videoproducer, filmskaper og forfatter av boken Fri fra kreft (Gyldendal, 2021)

«Både min kone og jeg har lest din utmerkede bok. Jeg tror den kommer til å hjelpe mange mennesker!»
Dag Andersen, statsviter og forfatter av Det femte trinn – veien til et nytt samfunn

«Det er lenge siden jeg leste ei bok på under ett døgn. Denne boka klarte jeg ikke å legge ifra meg. Siste kapittel er lest på senga, og det blir sen frokost i dag. Jeg er på en måte målløs. Du skriver så godt og så ærlig. Jeg tror på alt. Har lest noen av diktene høyt for min mann. Tror jeg må bla litt mer, tror jeg har noe å lære av deg. Klarte ikke å legge fra meg boka. Har som du skjønner lest boka, men er ikke helt ferdig med den likevel.»
Marianne S.

«Det var en sterk fortelling å lese. Jeg satt med klump i magen og halsen flere ganger og fikk så vondt. Samtidig ble jeg så glad for at du er du, og fordi du viser at det går an å ta tak og komme seg videre. Du er så modig og sterk. Jeg har lært en hel del av å lese din historie. Fått utfordret mine fordommer, holdninger og perspektiver. Det liker og trenger jeg fordi jeg føler det hjelper meg til å bli en mer reflektert person, en som bedre kan møte familie, venner og andre mennesker, og seg selv, gjennom en bredere horisont. Tusen takk❤️»
Karstein R.

«Jeg elsket å lese en så ærlig og personlig bok, det gjorde meg varm om hjertet, og jeg føler meg alltid veldig trygg når noen deler så åpent og hjertelig som det Mai Camilla gjør i denne boka. Når hun åpner hjertet sitt på den måten, får jeg også lyst til å være sårbar og åpne meg. Jeg håper derfor at boka kan bidra til mer åpenhet og ærlighet i samfunnet, og vil inspirere andre til å gjøre det samme. Forfatteren er meget tøff og snakker om ting de fleste bærer på, men ikke tør kjenne på eller snakke om. En meget nødvendig bok!»
Erika Buer, skrivecoach, forfatter og journalist

«Har lest boka. Eller blitt oppslukt av boka, heter det vel. Jeg leser egentlig ikke bøker engang. Ledd og grått og gispet og sukket har jeg gjort. Fy flate så tøff du er, og så ufattelig fin du er, der du står i det mesterverket ditt uten en ‘fille’ igjen på ‘kroppen’❤️❤️‍❤️‍.»
Renate, jurist og forsker

«Boken er en personlig fortelling, kanskje så personlig at noen vil oppleve det som skremmende. Det som er forfatterens vågestykke, er at hun tør fortelle åpent om sin oppvekst hvor hun opplevde relasjonelle svik som førte til traumer, da de ikke ble validert og bearbeidet. Jeg synes boken er et mesterverk i den forstand at teksten ikke bare beskriver en vond barndom, men den åpner for tilgivelse av og medfølelse med de menneskene som utløste de vonde følelsene, og ikke minst selvmedfølelse og tilgivelse av seg selv. Den inspirerte meg til å se innover i meg selv.»
Marlene Bruun Lauridsen, forsker og spesialist på traume-informerte velferds- og omsorgstjenester

«Boken er en briljant veiviser som fører deg ut av mørket – dette er en modig og personlig beretning. La masken falle er en åpen og ærlig bok som ikke bare vekker de sovende minner om hvem du er hos ‘the sleeping Beauty’, men som også aktiverer helten i deg selv. La masken falle gjør det enkelt for enhver å kjenne seg igjen. Munkejords dype skildring av veien til frigjøringen er den absolutte gave til alle som trenger en påminner om at frigjøring er mulig!»
Pearl Lodur-Lionheart, Lionheart Hypnoterapi

«Dette var sterk lesing. Det var vanskelig å legge fra seg boken i går kveld, men måtte gi meg da klokken ble 01.30. Nå er jeg i mål. Mai Camilla skriver så levende, og tar leseren med fra situasjon til situasjon uten å bebreide noen. Jeg opplever at forfatteren forteller den nakne sannheten om det hun opplevde, og hvilke konsekvenser det har fått for henne. Jeg anerkjenner forfatteren for hennes mot og ærlighet om hva dette har gjort med henne. Jeg tenker at denne boken kan være til stor hjelp for mange. Den gir håp.»
Anne Marit Erstad, pensjonert jordmor og sjaman

«Jeg klarte ikke stoppe, og har nå lest hele boken. Mai Camilla skriver så godt! Denne boken havnet i fanget på meg da jeg trengte det som mest❤ Det har vært utrolig interessant, tankevekkende, personlig, rørende og lærerikt å lese boken, og det har satt i gang masse prosesser i meg.»
Yngvild Brandser Alvsåker, sykepleier og doktorgradsstipendiat

«Jeg er stum av beundring. Jeg er nå ferdig med å lese denne ærlige skildringen av din reise til et liv i frihet, der du har blitt befridd fra bånd og lenker som har hindret din livsutfoldelse. For et driv, det var helt umulig å legge boken bort! Og som jeg kjenner meg igjen! Bare boken kan leses, slik at det gir håp for den som har det håpløst, for den som ikke tror det er en vei ut av mørket. Bare den kan være en stemme til barnet i oss, den lille som på en eller annen måte ble forsømt av dem som skulle gi trygghet og omsorg. Jeg ante at det du skrev, måtte bli bra, men jeg tror at dette overgår all forstand. Jeg kjenner at det å utgi denne boken var en oppgave du måtte gjøre, koste hva det koste ville. Lykke til! Det er bedre å stå for noe enn å falle for alt.»
Elin Kristin Hartvedt

«Mai Camilla skriver åpent, raust, med mot og ærlighet, og på en så fengende måte at det er vanskelig å ta seg pause i lesingen. Boken hennes blir en personlig og inspirerende ledsager som viser muligheter, også når livet er sårt og vanskelig. Hun viser at det vanskelige kan transformeres til vekst og utvikling. Strålende lesing.»
Christina Elisabeth Hagen, psykologspesialist i klinisk voksenpsykologi og i klinisk nevropsykologi